27 april 2008

LAST SUNDAY IN APRIL

Denne helgen har jeg tilbrakt på et hotel ved Gardermoen. DIS-Norge har hatt landsmøte.
En interesseorganisasjon for slektsforskere / slektsintersserte. Og alt i frivillighetens navn.
Det er nesten 8500 medlemmer fordelt på de fleste fylker i Norge. Det er 19 lokallag. Noen av lokallagene er fylkeslag og noen er lokallag. Dette forstod jeg var nivå 2. (Regionale fylkeslag nærmest der medlemmene bor!) Under lokallagene finnes det grupper. Det må da være nivå 3. Nivå 1 mener jeg ble meg fortalt er Styret. Mange flotte - gi av seg selv mennesker.

Som førstereisjente er jeg ikke helt overbevist om at det er så lurt å bare bruke fornavn og ingen "tittel" Det var akkurat som om å komme inn i et selskap der alle kjenner alle og ingen presenterer seg. Litt underlig. Leder for DIS Hedmark var min guide og loset meg gjennom begge dagene på en fortreffelig måte.

Lørdagen ble satt som vanlige landsmøter - med sekretæriat og møteleder - innlegg - og pauser. Mikrofoner som ikke virker - årsmeldinger og budsjett ble klubbet gjennom.

Leif Thingsrud holdt foredrag om "Bønder i byen". (Christiania) Og hadde ikke han holdt opp så hadde vi vel sittet der enda å hørt på. Et strålende innlegg. Lillian, få han hit til Hedmark!

"Fri til frivillighet" var tittelen på Rolf Nyhus sitt innlegg. Har vi det? Fri til å drive med frivillighet og dugnader? Meget bra. Ord til eftertanke - for alle.

Og så endelig det alle gleder seg mest til - GRUPPEARBEID. Her var det ti punkter som styret hadde valgt fra sin hundre punkters strategiplan. Disse ti punkter ble fordelt på fem grupper. Og så diskuterte vi. I min gruppe - som helt ny - ble det nok mere forklaringer fra de andre enn den store diskusjonen. Og vi ble enige om at vi ikke ville ha det slik som det var skisset i landsmøtepapirene. I hvertfall på punkt 1. Punkt 2 var "ferdig" diskutert. Så viste deg seg at diskusjonsskissene ikke var skisser. Det var punkter som skulle forankres på landsmøte hos delegatene. Det vil si at styret hadde allerede satt igang det vi diskuterte. For meg, noe merkelig bruk av tid og krefter. Jeg vet ikke hva de 90 andre punktene er. De ligger på site'n til DIS Norge. Jeg finner den ikke.

I dag snakket vi om Ungdomsmedlemskap. Ung - fremadstormende gutt fra Salten! holdt innlegg. Kjempebra - det er så flott å se ungdommen stå på podiet og legge frem sine saker. Engasjerte og tillitsvekkende. Bare så synd at det ikke ble vedtatt slik det ble fremlagt.

Forslag nummer to var om kontigenter og medlemskap. Egentlig logisk. Det som ble vedtatt var "noe" om kontigent og medlemskap og forfallsdato og 1. februar og ja, jeg greier ikke å gjengi det endelig resultatet. Sorry.

Og som altid er det valg til slutt. De fleste tok gjenvalg og styret ble behørig klappet sammen.

Det var flere overrekkelser både av fat, diplomer og bjørner! Fat og diplom er forståelig men bjørner...? Det var blomster og sanger. Det var taler og innlegg. Det var landsmøte i DIS-Norge.

Det var selskapsmiddag på lørdag. Gravet laks, kylling og ostekake med hvite og røde viner. Vil takke Vidar og Knut for hyggelig "bordskap".

Lillian, tusen takk for at du tok meg med. Det frister til gjentagelse.

Jeg håper at alle på DIS-Norge Landsmøtet hadde det like flott som meg! Selv om landsmøtet har delegert styret fullmakter - utover det som er vanlig.

1 kommentar:

Vidar Øverlie sa...

Bendichte, mange takk for dette referatet med mange gode observasjoner. Det fikk meg til å skrive et innlegg til i min egen blogg.

Meget elegant blogg du har laget deg.